Stavba nízkoenergetického domu – podrobný sprievodca - Torenit

Stavba nízkoenergetického domu – podrobný sprievodca

Nízkoenergetické domy sú šetrné k životnému prostrediu, ich prevádzka vyžaduje minimum dodanej energie a do veľkej miery sú sebestačné. V súčasnej dobe sa jedná o moderný trend, ktorý rešpektuje stále sa zvyšujúce požiadavky na ochranu životného prostredia a udržiteľný životný štýl. Pri stavbe takého typu domu je treba myslieť na mnoho aspektov od vyhľadania vhodného pozemku a kvalitného architektonického návrhu až po výber vhodných izolačných materiálov, ktoré eliminujú tepelné mosty, zabraňujú kondenzácii vody a úniku tepla a spĺňajú všetky normy. Podkladový profil Torenit® je v tomto ohľade ideálne riešenie pre nízkoenergetické domy.

Prepracovaná vízia od začiatku do konca

U nízkoenergetických domov je potrebné myslieť na požadovaný výsledok už od prvotnej myšlienky. Existujú parcely, ktoré kvôli svojim parametrom nie sú pre stavbu nízkoenergetických domov vhodné. Aby dom spĺňal všetky požiadavky na takmer nulovú spotrebu energie, je treba dodržať niekoľko zásadných krokov. V prvom rade ide o to, aby v chladných mesiacoch dom strácal čo najmenej energie a aby sa v letnom období neprehrieval. Čím menej dodanej energie dom potrebuje, tým je jeho prevádzka lacnejšia. Poradíme vám, aké sú všeobecné princípy i konkrétne riešenie.

Pri stavbe domu stojí staviteľ, či už je to stavebná firma alebo si staviate dom sami, pred niekoľkými dôležitými rozhodnutiami. Tie sú ovplyvnené možnosťami stavebných parciel aj finančnou stránkou. Dom musí zároveň spĺňať všetky technické parametre, požiadavky Európskej únie a ďalšie stavebné normy. Nutné je zohľadniť aj požiadavky na jeho životnosť, a preto je potrebné vyberať stavebné materiály, výplne a konstrukčné profily, ktoré zaistia maximálnu efektivitu nielen pri stavbe domu, ale tiež pri jeho užívaní.

Pozrite sa, ako postaviť dom a 7 dôvodov, prečo stavať s Torenitom.

Výber lokality je kľúčový

Umiestnenie nízkoenergetického domu je veľmi dôležité a nie každý pozemok spĺňa potrebné parametre. V dnešnej dobe sa dajú nízkoenergetické domy postaviť v podstate kdekoľvek, ale niektoré lokality zo svojej podstaty komplikujú architektonický návrh, realizáciu a aj následnú prevádzku. Napríklad zatienené údolie alebo svah orientovaný na sever nie sú pre umiestenie nízkoenergetického domu optimálne. Naopak je vhodné vybrať si parcelu, na ktorú dopadá slnko po veľkú časť dňa a je na nej dostatok priestoru na vhodnú orientáciu domu.

Ideálna orientácia nízkoenergetického domu je s veľkými oknami na juh, vďaka ktorým je možné v zime získať čo najviac pasívneho tepla. Zároveň je nutné tieto okná zatieniť žalúziami alebo iným typom zatienenia, ktorý naopak nenechá slnečné lúče do domu prenikať v lete a bráni tak jeho prehrievaniu. Na severnej stene domu by malo byť čo najmenej okien, pretože práve nimi uniká najviac tepla. Tieto tepelné straty sa dajú zmierniť vhodne zvoleným podkladovým profilom. Tvar domu by mal byť kompaktný, aby sa zmenšilo množstvo plôch, ktorými môže unikať teplo.

Na materiáli záleží

Moderné stavebné materiály spĺňajú všetky požiadavky podľa stavebných noriem. Záleží len na vás, či sa rozhodnete pre drevostavbu alebo dom z tehál či pórobetónu, a veľký výber je tiež v možnostiach izolácie. Na trhu nájdete materiály, vďaka ktorým je samotná stavba jednoduchšia a ktoré zvyšujú jej funkčnosť i životnosť. V oblasti podkladových profilov pre okná, dvere a portálové systémy je takým produktom Torenit®, špeciálne vyvinutým pre tieto účely spoločnosťou TOR Cheb.

Práve napojenia výplní na konštrukciu domu a spárové spoje sú jedným z najvýznamnejších aspektov, ako zvýšiť efektívnosť nízkoenergetického domu. Na jeho stavbu sú potrebné materiály s konštantnými hodnotami prestupu tepla, ktoré zabránia nielen jeho úniku, ale zabránia aj vzniku tepelných mostov alebo kondenzácii vlhkosti. V tomto ohľade je Torenit® stavebný materiál pre 21. storočie.

Plánujete stavbu nízkoenergetického domu? Poradíme vám, ako na montáž okien a dverí podľa pravidiel.

Oriešok menom okná, dvere a vráta

Na stavebných výplniach, ako sú okná, dvere, vráta alebo portálové systémy sa pri stavbe určite nevyplatí šetriť, pretože práve tieto prvky sú pri prestupe tepla kľúčové. Dnes už nezáleží na tom, či si vyberiete drevo, hliník alebo plast. Dôležitú úlohu hraje hlavne podkladový profil a napojenie na stavebnú konštrukciu. Správna izolácia medzi okenným rámom a otvorom, tesnosť a náväznosť sú u nízkoenergetických budov kľúčové. Torenit® je podkladový profil vyvinutý špeciálne pre tieto účely a má v osadení okien, dverí a ďalších výplní bezkonkurenčné vlastnosti.

Okrem prestupu tepla je ďalším faktorom tiež zohľadnenie solárnych ziskov. Ten sa udáva ako súčiniteľ prestupu tepla „U“ spolu s percentuálnym súčiniteľom prepusteného žiarenia „g“. Zatiaľ čo hodnota „U“ by mala byť čo najnižšia, hodnota „g“ by mala byť čo najvyššia. Existujú však aj výnimky z tohto pravidla. Týkajú sa hlavne veľkých presklených plôch, ktoré sú vystavené prudkému slnečnému svitu (typicky strešné okná) a ktoré musia spĺňať tie najnáročnejšie podmienky.

Na stránkach spoločnosti TOR Cheb nájdete online konfigurátor, kde si z pohodlia domova alebo kancelárie vyberiete všetko, čo potrebujete.

Energia stojí energiu

Nízkoenergetické domy majú nižšiu stratu tepelnej energie, čo znamená aj menšiu potrebu jej výroby. Bežné vykurovanie je ale navrhnuté pre domy s vyššou tepelnou stratou, a preto je potrebné dobre vybrať zdroj tepla. Ak má dom solárne panely, je možné vykurovať elektrinou. V ostatných prípadoch sa oplatí vsadiť na alternatívne zdroje, ako je napríklad tepelné čerpadlo alebo vykurovanie biomasou a ďalšími prírodnými materiálmi.

U nízkoenergetických domov sa tiež vyplatí myslieť na inteligentné systémy (IoT – internet of things), ktoré sami dokážu zautomatizovať mnoho procesov. Existujú chytré rolety, ktoré sa samé zatiahnu pri prebytku slnečného žiarenia, automaticky otvárané okná, komunikácie medzi jednotlivými systémami vykurovania, možnosť ovládania na diaľku a mnoho ďalších.

To všetko sú faktory, ktoré je treba brať do úvahy. V každom prípade pri stavbe nízkoenergetického domu je treba najprv premýšľať nad vhodnou lokalitou a správne zvoleným materiálom na stavbu. Kľúčovú úlohu v tomto ohľade hraje únik tepla, ktorému sa dá zabrániť vhodne zvolenými materiálmi na napojenie stavebnej výplne a konštrukcie. Torenit® v tomto ohľade predstavuje ideálne riešenie pre klasické i nízkoenergetické domy.

Máte záujem o nezáväzný dotaz podkladových profilov? Kontaktujte nás a naši odborníci vám odpovedia na všetky vaše otázky.